M√©ghozz√° a k√∂zel egy √©ve tart√≥ balfaszkod√°snak k√∂sz√∂nhetŇĎen, amit a budai fonod√≥ villamosh√°l√≥zat √©p√≠t√©s√©nek neveznek.

Az eg√©sz, egy√©bk√©nt szemkisz√ļr√≥an nyilv√°nval√≥ dologra nem m√°s h√≠vta fel a figyelmet, mint a por√≥zus pakur√°ban k√©tszer is meghempergŇĎzŇĎ kuty√°nk. Tegnap hempergŇĎz√∂tt meg elŇĎsz√∂r ebben a mocsokban, a Frankel Le√≥ √ļt j√°rd√°j√°n, nem messze a Komj√°di uszod√°t√≥l. Ami ilyenkor egy norm√°lis kutyatart√≥ lelk√©t nem szokta t√ļls√°gosan feld√ļlni, az a por, amit az eb felszed. De a tegnapi nap picit m√°s volt, kutyakozmetikus ut√°n voltunk, a mit sem sejtŇĎ √°llat pedig - ez fajt√°rsaival val√≥ tal√°lkoz√°sokkor sokszor elŇĎfordul - meghempergŇĎz√∂tt a j√°rd√°n. Ami azonnal feltŇĪnt, az a leporol√°si k√≠s√©rletem teljesen √©rtelmetlen volta, a por ugyanis beleragadt (!) az √°llat szŇĎr√©be! Mi t√∂bb, a mellsŇĎ l√°ba felett, illetve a h√°ts√≥ combj√°n d√∂rzs√∂l√©sre, olajos-ragacsos szutyokk√° √°llt √∂ssze az √°rtalmatlan utcai pornak hitt, √©s annak is l√°tsz√≥ mat√©ria.

ElŇĎsz√∂r m√©g hihett√ľk, hogy nem is a por itt a fŇĎ gond, hanem egy √°ltalunk √©szre nem vett olajfolt, de ma a t√∂rt√©net megism√©tlŇĎd√©se, √©s a por tapint√°ssal, szagl√°ssal val√≥ r√∂gt√∂nz√∂tt helyi analiz√°l√°sa minden k√©ts√©get eloszlatott: Ez a dzsuva nem m√°s, mint por √°ltal lek√∂t√∂tt, k√∂z√∂ns√©ges aszfalt.

Az hogy mik√©pp keletkezik, vil√°gos: Egy √©v √ļtfelt√∂r√©s, csŇĎlefektet√©s, visszaaszfaltoz√°s, majd √ļjra √ļtfelt√∂r√©s, villamosp√°lya √©p√≠t√©snek √°lc√°zott p√∂szm√∂rg√©s √©s idestova f√©l √©ve tart√≥ farokr√°z√°s.

Advertisement

Ez m√©g nem is lenne baj. Ha a munk√°latok k√∂rny√©k√©t rendszeresen tiszt√≠ttatn√° a kivitelezŇĎ, vagy a v√°ros, vagy a t√∂k√∂m tudja ki, a por egy jelentŇĎs r√©sze t√°vozhatna a csatorn√°ba. De locsol√≥aut√≥t itt tavaly ny√°r √≥ta nem l√°tott senki sem (most a II. ker√ľlet pici, z√∂ld j√°rdatiszt√≠t√≥it ink√°bb hagyjuk, m√©g a lufihajtogat√°snak is t√∂bb az √©rtelme). Ez pedig baj, mert nem csak cs√≥r√≥ kis√°llatok sz√≠vj√°k meg, hanem az utca k√©t l√°bon j√°r√≥ fŇĎemlŇĎsei is, a sz√°ll√≥por-z√≥n√°ban j√≥ nagyokat szip√°kol√≥ gyerekekrŇĎl m√°r nem is besz√©lve.